Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Άνοιξε για το κοινό το Amazon Go και 3,5 εκατ. ταμίες στις ΗΠΑ αγωνιούν για τις δουλειές τους

Το πρώτο σουπερμάρκετ χωρίς ταμεία της Amazon άνοιξε τις πόρτες του για το ευρύ κοινό, μετά από 1,5 έτος δοκιμών και αρκετών προβλημάτων. 3,5 εκατ. άτομα που εργάζονται σαν ταμίες σε καταστήματα λιανικής σε όλες τις ΗΠΑ θα  παρακολουθούν με αγωνία το όλο εγχείρημα.

Στην έδρα της Amazon στο Σιάτλ, άνοιξε το πρώτο σουπερμάρκετ Amazon Go το οποίο μέσω αισθητήρων, καμερών και οπτικής αναγνώρισης, θα είναι σε θέση να παρακολουθεί τα προϊόντα που παίρνουν από τα ράφια οι καταναλωτές, αλλά και τι αφήνουν πίσω σε αυτά.

Στη συνέχεια οι πελάτες θα μπορούν να φεύγουν με τα ψώνια τους, χωρίς την ανάγκη ταμείων, αφού το σύστημα θα έχει αναγνωρίσει τι έχουν ψωνίσει και θα κάνει τις ανάλογες χρεώσεις στις κάρτες τους.
Φυσικά για να χρησιμοποιήσει αυτή την υπηρεσία ο κάθε καταναλωτής, θα πρέπει να έχει κάνει την απαραίτητη εγγραφή στο σύστημα της εταιρείας και να έχει δώσει τα στοιχεία της κάρτας του.

Για να μπει κάποιος πελάτης στο κατάστημα θα πρέπει να περάσει από μια περιστροφική πόρτα η οποία καταγράφει την είσοδο και να σαρώσει με το κινητό του την εφαρμογή για το Amazon Go. Με αυτό τον τρόπο πιστοποιείται η μοναδικότητα του κάθε πελάτη και επιβεβαιώνονται τα στοιχεία του λογαριασμού του. Στη συνέχεια το σύστημα μέσω αισθητήρων και καμερών, προσθέτει στο εικονικό καλάθι του κάθε πελάτη τα προϊόντα που παίρνει από το ράφι, αφαιρώντας αυτά που βάζει πίσω στη θέση τους.

Amazon-Go_003_980x620Η Amazon ακόμα δεν έχει κάνει σαφές αν και πότε θα ανοίξει και άλλα Amazon Go καταστήματα, ούτε αν θα ενσωματώσει την τεχνολογία στο δίκτυο καταστημάτων της Whole Foods που εξαγόρασε πρόσφατα. 

Κατά τη δοκιμαστική περίοδο το σύστημα του αυτοματοποιημένου καταστήματος αντιμετώπιζε αρκετά προβλήματα στο να ξεχωρίσει ανάμεσα σε ίδιους σωματότυπους ανθρώπων για να διαφοροποιήσει τους λογαριασμούς, ενώ στις δοκιμαστικές λειτουργίες η είσοδος παιδιών στο κατάστημα προκάλεσε χάος στο σύστημα με τις συνεχείς μετακινήσεις προϊόντων στα ράφια. 

Και άλλες μεγάλες αλυσίδες λιανικής έχουν ανακοινώσει ότι σχεδιάζουν παρόμοια συστήματα και φυσικά και αυτές θα κοιτάνε την επιτυχία ή όχι του συγκεκριμένου “πειράματος” της Amazon.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις