Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Πως έγινε ο Jeff Bezos ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη

Από το 2020, ο Jeff Bezos θεωρείται από τους πλουσιότερους ανθρώπους στη γη, με την προσωπική του περιουσία να επισκιάζει τον πλούτο που συγκεντρώνεται από τον επενδυτή Warren Buffet και τον συνιδρυτή της Microsoft Corp. (MSFT), Bill Gates.

Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος (CEO) της παγκόσμιας εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon.com Inc. (AMZN) είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία μιας πλατφόρμας που αντιπροσώπευε το 4% όλων των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ για το 2017 και το 44% των ψηφιακών δαπανών.

Η αρχή της Amazon

Ο τεχνολογικός οραματιστής αποφοίτησε από το Princeton με πτυχίο στην επιστήμη των υπολογιστών και την ηλεκτρολογία. Μετά την αποφοίτησή του, απέρριψε θέσεις εργασίας από εταιρείες όπως η Intel και η Bell Labs για να συμμετάσχει σε μια επιχείρηση που ονομάζεται Fitel. Εν συνεχεία, ίδρυσε μια εταιρεία παροχής υπηρεσιών ειδήσεων μέσω fax με τον Halsey Minor, τον ιδρυτή του CNET. Μετά την αποτυχία της επιχείρησης, ο Jeff Bezos έγινε ο νεότερος ανώτερος αντιπρόεδρος σε ένα hedge fund που ονομάζεται D.E. Ο Shaw.

Ο Bezos θα μπορούσε να είχε μείνει στη Wall Street για το υπόλοιπο της καριέρας του, εάν δεν είχε γοητευτεί από τη γνώση ότι μέχρι το 1994, το Διαδίκτυο αυξανόταν με ρυθμό 2.300% ετησίως. Σύντομα, γεννήθηκε η ιδέα για το Amazon, κάνοντας μια λίστα με 20 πιθανές κατηγορίες προϊόντων για πώληση στο διαδίκτυο.

Το Amazon.com, ξεκίνησε ως μια πλατφόρμα πώλησης βιβλίων και τα πρώτα βήματα της πλατφόρμας ξεκίνησαν μέσα σε ένα  γκαράζ. Η εταιρεία ξεκίνησε με 10.000 δολάρια, αποτελούμενη από τον ίδιο, τη σύζυγό του και δύο προγραμματιστές. Μέσα στον πρώτο μήνα μετά την κυκλοφορία του τον Ιούλιο του 1995, η Amazon πούλησε βιβλία σε κάθε πολιτεία των ΗΠΑ και σε 45 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους ζωής της Amazon, ο Bezos προσπάθησε να συγκεντρώσει χρήματα προβλέποντας πωλήσεις 74 εκατ.  δολαρίων έως το 2000, υποτιμώντας πολύ την πραγματικότητα, καθώς οι πωλήσει για το 1999 έφτασαν τα  1,64 δισ. δολάρια ενώ κατάφερε να συγκεντρώσει 1 εκατ. δολάρια από χρηματοδοτήσεις επενδυτών. Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, οι πρώτοι 20 περίπου εξωτερικοί επενδυτές της Amazon έβαλαν περίπου 50.000 δολάρια ο καθένας για μερίδιο κάτω του 1%. Κάθε επένδυση αξίζει πλέον περίπου 6 δισ. δολάρια, που αντιπροσωπεύουν απόδοση 120.000 φορές, δεδομένου ότι οι επενδυτές διατηρούν το μερίδιό τους. Τον Ιούνιο του 1996, η Amazon συγκέντρωσε άλλα 8 εκατ. δολάρια στη σειρά Α από την εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων Kleiner Perkins.

Η Amazon κυκλοφόρησε τον Μάιο του 1997 και αποδείχθηκε μια από τις λίγες νεοσύστατες εταιρείες που επέζησαν από την αποτυχία του dot-com. Καθώς η πλατφόρμα διαφοροποίησε τις προσφορές προϊόντων της και σταθεροποιήθηκε ως ηγέτης της αγοράς.  Το 2013, ο Bezos αποκάλυψε τα πρώτα του σχέδια για την επαναστατική επιχείρηση συνδρομών Amazon Prime της εταιρείας, με την Amazon Prime Air, η οποία θα χρησιμοποιούσε drone για την παράδοση των προϊόντων στους πελάτες.

Το 1998, ο Bezos επένδυσε στην Google 250.000 δολάρια, όπου πλέον αξίζει  πάνω από 6 δισ. δολάρια. Τον Αύγουστο του 2013, ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης αγόρασε το The Washington Post έναντι 250 εκατ. δολάρια . Από τότε, το κοινό και η επισκεψιμότητά του εκτοξεύτηκε , ξεπερνώντας τους The New York Times.

Ακίνητα

Ο Bezos έχει επίσης σημαντική συμμετοχή σε πιο παραδοσιακές επενδύσεις όπως η ακίνητη περιουσία. Απέκτησε περίπου 165.000 στρέμματα στην περιοχή Corn Ranch του Τέξας  ως βάση δραστηριοτήτων για την αεροδιαστημική εταιρεία του, Blue Origin, και χρησιμεύει ως χώρος δοκιμών για τον επανδρωμένο προσγειωμένο πύραυλο New Shepard.

Το 2012, η ​​Amazon αγόρασε το δικό της κτίριο στο Σιάτλ για 1,5 δισ. δολάρια, καθιστώντας αμέσως την εταιρεία έναν από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες εμπορικών ακινήτων της πόλης. Η Amazon κατέλαβε σχεδόν δώδεκα κτίρια. Επίσης το 2012, η ​​εταιρεία ξόδεψε περίπου 200 εκατ. δολάρια για να αγοράσει μια περιοχή τριών τετραγώνων στο κέντρο του Σιάτλ. Το 2014, η Amazon ξόδεψε άλλα 50 εκατ. δολάρια για να πάρει ένα ακόμη τετράγωνο. Τον Αύγουστο του 2017, οι Seattle Times ανέφεραν ότι η Amazon είχε τον ίδιο χώρο γραφείου με τους 40 μεγαλύτερους εργοδότες του Seattle.

Τεχνολογία και Ταξίδια

Στον τομέα των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των επικοινωνιών, ο Bezos επένδυσε στο Twitter, Inc. και έχει δεσμεύσει σχεδόν 50 εκατ. δολάρια σε επιχειρηματικά κεφάλαια για τον δημοφιλή ιστότοπο επιχειρηματικών ειδήσεων Business Insider. Απέκτησε το The Washington Post το 2013 έναντι 250 εκατ. Οι TeachStreet, Inc., ZocDoc, Inc. και Nextdoor είναι μερικές από τις πλατφόρμες στις οποίες έχει επενδύσει ο Bezos. Στον τομέα των ταξιδιών,  έχει επενδύσει 112 εκατ. στην εταιρεία Airbnb  και 35 εκατ. δολάρια στην Uber.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις