Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η ελκυστική εκδοχή της… πτώχευσης! Όχι εδώ, στην Ιρλανδία!

Λένε πως η στατιστική αποτελεί τον επιστημονικότερο τρόπο για να πει κάποιος ψέματα. Αυτό, βέβαια, εξαρτάται πάντοτε από το ποια πτυχή ή από το ποια πλευρά εξετάζει κάποιος ένα ζήτημα, αξιοποιώντας τους αριθμούς.

Ωστόσο, στην περίπτωση που θα αναφέρουμε στις επόμενες γραμμές, απ’ όποια πλευρά και εάν το εξετάσεις, στην ίδια διαπίστωση καταλήγεις. Συγκεκριμένα, με έκπληξη όσο και θαυμασμό πληροφορήθηκα πως κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου, 147 Startups “γεννιόντουσαν” σε καθημερινή βάση (όχι, δεν κάνατε λάθος, σωστά διαβάσατε!) στην Ιρλανδία. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ!

Δηλαδή, 4.410 εταιρείες Startup έκαναν την παρθενική τους εμφάνιση εντός ενός μήνα. Μέγεθος αυξημένο κατά 21% εν συγκρίσει με τον αντίστοιχο αριθμό ένα χρόνο νωρίτερα. Φαντάζομαι το να κάνουμε σχετικές συγκρίσεις ή αναγωγές με την εντός των συνόρων πραγματικότητα, μάλλον ουτοπικό θα ήταν και σίγουρα θα γεννούσε θλίψη. Πριν βιαστείτε να επισημάνετε το αυτονόητο, ήτοι πως εξ’ αυτών των 4.410 Startups η συντριπτική πλειοψηφία μάλλον δεν θα καταφέρει να μακροημερεύσει, εντούτοις όμως δείχνει μια τάση και ένα αρκούντως σημαντικό στοιχείο: Οι εκεί επαγγελματίες, επιχειρηματίες, φοιτητές, μαθητές, σπουδαστές, άνεργοι τολμούν να επιχειρήσουν, να κυνηγήσουν το όνειρό τους. Ασφαλώς, το επενδυτικό κλίμα είναι πολλαπλάσια πιο εύφορο όσο και φιλικό προς το επιχερείν, ωστόσο αναφερόμαστε σε μια χώρα με πληθυσμό που δεν ξεπερνά τους 6,5 εκατ. κατοίκους.

Εάν αναρωτιέστε σχετικά με το ποιοι αποτέλεσαν τους τρεις πιο δημοφιλείς τομείς για τις νέες Startups, αυτοί δεν ήταν άλλοι από τις επαγγελματικές υπηρεσίες, τις κοινωνικές και προσωπικές υπηρεσίες, καθώς επίσης το χονδρεμπόριο και το λιανεμπόριο. Πρόκειται για τομείς που μόνο μακριά από την ελληνική πραγματικότητα δεν βρίσκονται και ασφαλώς δεν θα αποτελούσε έκπληξη εάν και εγχώριες Startups κινούνταν προς αυτή την κατεύθυνση. Βέβαια, η επικέντρωση σε αυτές τις τρεις κατηγορίες, προϋποθέτει και μια ακόμη παράμετρο: Την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος εκ μέρους του καταναλωτικού κοινού.

Την ίδια, όμως, στιγμή ουκ ολίγες Startup επιχειρήσεις στην Ιρλανδία δείχνουν να αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα τα οποία σε πλείστες περιπτώσεις αποδεικνύονται ανυπέρβλητα. Συγκεκριμένα, τον Νοέμβριο 276 εξ’ αυτών βρέθηκαν στα χέρια των πιστωτών τους, καθώς δεν μπορούσαν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, τα οποία συνολικά ανέρχονταν σε 16,3 εκατ. ευρώ.

Καθώς η Ιρλανδική κυβέρνηση διαπίστωσε πως τα χρέη τόσο από την πλευρά των επιχειρήσεων όσο και των καταναλωτών παραμένουν ζωτικής σημασίας ζήτημα και εμπόδιο στην περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη και ευημερία, αποφάσισε να κάνει περισσότερο ελκυστική (ξέρω, είναι κομματάκι οξύμωρο) την διαδικασία της πτώχευσης σε όσους διατηρούν μη-βιώσιμα χρέη, παρέχοντάς τους την απαιτούμενη γραμμή ζωής προκειμένου να τους θέσει και πάλι στα πόδια τους και εντός τροχιάς.

Υποθέτω πως ζητώ πολλά από το ελληνικό πολιτικό προσωπικό, κυβερνητικό (πρωτίστως) όσο και αντιπολιτευόμενο, εάν θα τους πρότεινα να ρίξουν το βλέμμα τους προς το Δουβλίνο.

Εξάλλου, αυτοί έχουν να ασχοληθούν με… σοβαρότερες δουλειές, έχοντας την προσοχή τους στραμμένη αποκλειστικά στο πελατειακό τους κοινό και το κομματικό κράτος. Φευ!

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις